تاریخچه طب سوزنی
تاریخچه طب سوزنی
امروزه هر نوع روش درمانی به عنوان جز ثابت یک فرهنگ تلقی می گردد. طب سوزنی از این قاعده مستثنی نیست. همگان میدانند که ریشه طب سوزنی در چین است. طب سوزنی جزیی از پزشکی و فرهنگ چین است.
ریشه طب سنتی چین را باید در گذشته بسیار دور جستجو کرد، اولین آثار مکتوب تاریخی چین متعلق به قرن 16 تا 18 قبل از میلاد مسیح می باشند. و در گذر زمان با نامهای مختلفی استفاده می شده است مانند : طب نیاکان، که در آن زمان بیماری را نفرین یکی از نیاکان می دانستند. و یا طب اهریمنی در حدود 1100 قبل از میلاد .ه علت بیماری را نفوذ ارواح و اهریمن در بدن انسان می دانستند و... .
پیدایش و تحول طب سوزنی در غرب
اولین شرح جامع در مورد طب سوزنی توسط دکتر ویلیام تن راین صورت گرفت. وی در کتاب خود که در سال 1683 منتشر شد، برای این روش استفاده از سوزن، برای اولین بار از واژه متداول امروزی یعنی طب سوزنی استفاده نمود.
بررسی روش طب سوزنی
ماهیت طب سوزنی، تنظیم عملکرد اعضا و اندامهای بدن و نیز عوامل موثر بر آنهاست. همچنین باید به تنظیم متقابل و از بین بردن تاثیر عوامل مخرب هم اشاره نمود.هدف این تنظیم، حفظ وضعیت تعادل دینامیک در اعضا و اندامهای بدن است. مجموعه اعضا و اندامهای بدن به کمک سازو کار تنظیم کننده خود، از همه امکانات جهت حفظ تعادل و خود پایداری بهره می گیرند.
در طب سوزنی، اندام ها و اعضای بدن، به عنوان عوامل ایفای یک نقش و عملکرد و نه به عنوان یک واحد از نظر کالبدشناسی و بافت شناسی تلقی می شوند.مجموعه اعضا و اندامهای بدن، کلیتی را تشکیل می دهند که دو بعد متفاوت از نظر ماهوی یین و یانگ را در خود دارد. یین و یانگ باید در یک وضعیت متوازن و متعادل نسبت به یکدیگر قرار بگیرند.
اصول موثر و مبانی علمی طب سوزنی
آشنایی با ((تنظیم غیر ارادی اولیه))، درک تاثیر طب سوزنی را امکان پذیر میکند، بر اساس این آموزه ها ماده زنده، در یک تعادل پایدار به سر می بردکه به طور مداوم تخت تاثیر عوامل بیرونی و درونی بوده و برای حفظ این تعادل، سازو کارهای تنظیم مستمر، ضروری است. جدا از تاثیر گذاری عوامل مخل، عملکرد تنظیم، خود را از طزیق عملکرد منظم هر یک از نواحی بافت ها نشان میدهد. این نواحی، با نواحی مجاور یا وابسته، مرتبط بوده و به صورت یکپارچه و متوازن جریان دارند.یعنی در فرایند سوخت و ساز، آنها به شیوه ی یکسان و هماهنگی هستند. چنانچه بی نظمی در بخش های مشخصی از بافت یا کل مجموعه اعضا و اندام های بدن رخ داده و در نتیجه به نقص در عملکرد شود، در آن صورت مداخل درمانگرانه ضرورت میابد.
مشکلات و عوارض جانبی
از سال 1972 که موسسه طب سوزنی بلتسمان در وین تاسیس گردید، کوچکترین تاثیر جانبی یا مشکل قابل توجهی مشاهده نشده است. با این وجود باید به خطرات احتمالی اشاره نمود:
- کبودی موضعی: باید توجه نمود که بیماران فاقد فاکتور انعقاد خون باید فق با لیزر درمانی یا تکنیک سوزن درمانی سطحی درمان شود.
- شکستن سوزن
- غش و ضعف : در مورد بیمارانی که در حالت نشسته درمان می گردند.
- واکنش التهابی موضعی
- عفونت به دلیل عدم ضدعفونی کردن: این خطر با درمان صحیح به وسیله سوزنهای یکبار مصرف غیر محتمل است.
موارد کاربرد طب سوزنی
موارد کاربرد طب سوزنی از نظر سازمان بهداشت جهانی (WHO)، سال 1997
بیماریهای مجرای تنفسی: آلرژی برونشیت حاد مزمن شبه حناق (دیفتری) آسم برونکیال التهاب حاد مزمن سینوس ها تب یونجه افراد مستعد عفونت |
بیماریهای معده و روده: کولیت اولسراتیو بیماری کرون نشانگان روده تحریک پذیر اسهال یبوست |
بیماریهای اندامهای حسی: وزوز گوش گوش درد التهاب مزمن ملتحمه آب مروارید کوری تدریجی |
بیماریهای غیر ارادی و روانی: حالتهای خستگی اختلال خواب ناآرامی درونی درد قفسه سینه ثانویه اختلال ترس افسردگی اعتیاد به نیکوتین فشار خون |
بیماریهای اعصاب و ارتوپدی: دردهای حاد و مزمن دستگاه حرکتی دردهای اسکار دردهای توموری دردهای عصبی پلی نوروپاتی سرگیجه سردردهای میگرنی درد عصب سه قلو سردرد تنشی |
بیماریهای پوستی: اگزما پسوریازیس زونا آکنه بیماریهای اورواوژی: دردهای پروستات مثانه تحریک پذیر بی اختیاری ادرار ناتوانی در دفع ادرار التهابهای مزمن و حاد مثانه
|